Posted on

FLYTTA SJÄLV ELLER ANLITA FLYTTFIRMA I GÖTEBORG?

Vem hjälper dig vid flytten?

Det är mycket att tänka på och planera inför en flytt. Allt från adressändring och kontrakt till nyckelhantering och städning. Att flytta helt själv är för många helt uteslutet med tanke på stora möbler och tunga lyft. Så -vem hjälper dig vid flytten?

En flyttfirma

Innebär att:

Ni packar allt som ska flyttas i flyttkartonger samt markerar upp i vilka rum som dessa kartonger ska ställas i nästa bostad. När din flyttfirma kommer bär de ut möbler och kartonger, kör de till nästa adress i Göteborg och ställer in det i nya bostaden.

Det är inte ovanligt att en flyttfirma i Göteborg även kan packa allt i hemmet vilket därmed innebär att man som kund inte behöver göra något alls. Detta är däremot mer undantag än regel. De flesta vill packa själv och tar främst hjälp av en flyttfirma med lyften och flytten.

Fördel:

Fördelen är enkelheten. Lägg din tid på annat och lått flyttföretaget genomföra hela flytten. Du kan till och med vara på jobbet den dagen som flytten sker och sedan åka hem till nya lägenheten för att packa upp dina saker.

Nackdel:

Nackdelen är priset. När en flyttfirma hyrs in får man räkna med att det kommer två eller tre personer som bär och flyttar bohaget. Tar det sedan några timmar och timpriset är 500 kr blir det en relativt stor kostnad. Samtidigt går det att få rut-avdrag sedan några år för allt arbete som sker. Avdrag går alltså inte att göra för hyra av lastbil men arbetskostnaden blir 50% billigare vilket har gjort att fler kunder valt flyttfirma istället för att flytta själv.

Vänner och släkt

Innebär att:

I god tid före flytten behöver du kontakta släkt och vänner för att få ihop ett större flyttgäng. Alla behöver däremot inte hjälpa till med att bära lådor och möbler utan kan exempelvis laga mat eller köra bilar från Göteborg.

Det man bör tänka på är att alla som bjuds in till flyttdagen bör bjudas på mat eller ett rejälare fika. Förväntas flytten ta några timmar är det framförallt mat som gäller. Kostnadsmässigt är det alltså inte säkert att det blir så mycket billigare än att ha en flyttfirma. Men det kan absolut bli trevligare.

Fördel:

Fördelen är att kompisarna samlas tillsammans och har en trevlig dag. För det är framförallt så man bör se det. Vill några ta en längre fikastund så får man acceptera det och bära vidare senare.

Nackdel:

Nackdelen är att det kan vara svårt att få ihop tillräckligt många vänner och att dessa kanske hellre umgås en dag i andra former än att bära flyttkartonger. Sen tillkommer ju även kostnaden för maten.