Posted on

FLYTTKARTONGER – ALLT DU BEHÖVER VETA

När du ska flytta kan bohaget packas i allt från banankartonger och lådor till begagnade flyttkartonger – eller?

Nej, att hålla sig till enbart flyttkartonger är en tydlig rekommendation. Det finns flera fördelar med att enbart använda dessa. Det är därför inte så konstigt att en flyttfirma som även sköter packningen nästan uteslutande packar i flyttkartonger. De vet vad som är bäst i längden.

Varför packa i flyttkartong?

För det första är flyttkartonger tillverkad för transporter – det är inte andra kartonger. För det andra är det extremt mycket enklare att packa dessa i ett släp eller lastbil än om kartongerna har olika format. Det finns inte en enda flyttfirma som inte rekommenderar sina kunder att packa i dessa kartonger. Detta utifrån att kartongerna sedan betydligt mycket lättare kan staplas och placeras i lastutrymmet.

Packa max 40 kg

Försök att inte packa för tungt. Det är en bra att ha ett riktmärke på ca 40 kg för att lådorna ska hålla. Samtidigt får man ta hänsyn till vänner eller flyttpersonal som ska bära kartongerna. Ta hellre en låda extra än att packa en låda extremt tung.

Bär lätt med pirra

Undvik ryggskador och slitageskador genom att använda en pirra. Det är det enklaste sättet att bära lådorna på. Oavsett om du vill få med dig en enda eller flera på hög.

Hyra eller köpa?

Köpa flyttkartonger, låna från en vän eller hyra från en flyttfirma? Att köpa helt nya flyttkartonger kan upplevas dyrt eftersom de enbart kommer att användas en gång. Detta förutsatt att man inte tänker flytta inom en kort period igen. Samtidigt kostar de bara ca 15 kr styck så i det stora hela blir det inte någon jättestor kostnad.

Om du har valt att en flyttfirma ska genomföra flytten kan det i vissa fall ingå att du får låna kartonger. Det är därmed något du kan beräkna när du kollar på den offert som ges vid förfrågan. Det kan även förekomma att man får hyra kartongerna från den flyttfirma som fått uppdraget.

Att låna/hyra flyttkartonger från en flyttfirma är en av de bästa lösningarna. Orsaken är att dessa företag bär saker hela dagarna och är fullt medvetna om vilka kartonger som är bäst och när de bör kasseras för att man inte ska riskera att de går sönder under flytt.

Om du köper så välj de lite dyrare kartongerna. De kan med lätthet staplas 4 – 5 på varandra utan att de viker sig eller går sönder. De billigare kan gå sönder redan när man har 2 – 3 kartonger vilket kan skapa problem när allt ska packas i lastbilen. En flyttfirma som upptäcker för dåliga kartonger kan till och med bli tvungen att packa om vilket medför en extrakostnad.

Bästa flyttkartongen

När Testfakta testade flyttkartonger klarade de bästa (från ÖoB) hela 188 kg tryck medan de sämsta bara hanterade 88 kg. En mycket stor skillnad! Men ändå blev det inte vinnaren i testet då handtagen ansågs vara för obekväma. På samma poäng, men med fördel på handtagen, vann kartongerna från ett större magasineringsföretag.